På Norrköping Fria Läroverk kombinerar Ridan sina naturvetenskapliga studier med en elitsatsning på boxning

news

2024-01-25, 14:42

Ridan Abdo läser sitt tredje och sista år på Naturvetenskapsprogrammet på Norrköping Fria Läroverk. Under de senaste två åren har han lyckats kombinera krävande studier med en elitsatsning inom sin idrott – boxning. Det gav resultat och i januari i år vann han SM-guld i sin viktklass.

– Utan stöttningen jag har fått från skolan hade jag aldrig kunnat lyckas så bra och vinna SM-guld. Skolan har stöttat mig genom att ge mig motivation att satsa både på mina studier och på min boxning. De har trott på mig och stöttat mig på många plan, säger Ridan.

Norrköping Fria Läroverk är en gymnasieskola där eleverna får möjlighet att kombinera sina studier med träning.

– Hos oss går det både elitidrottare som Ridan och elever som inte elitsatsar men tycker om träning och använder den för att lyckas bättre i skolan. Att pulshöjande träning ger bättre studieresultat är väl belagt i forskning och vi uppmuntrar alla våra elever att träna, berättar Dejan Durmis, rektor på skolan.

Ridan tränar boxning varje dag, ibland även dubbelpass, på Norrköping Boxing Team IF.

– Tillsammans med skolan har även min boxningsklubb stöttat mig. Om jag har något prov som jag måste plugga till och jag har träning samma dag kan jag kontakta min tränare som då ger mig övningar som jag då kan utföra på kvällen efter att jag har pluggat klart. På samma sätt hjälper skolan mig också med anpassningar om jag har en viktig boxningsmatch, så att jag inte missar vare sig studier eller matchen. Det fungerar jättebra, fortsätter Ridan.

Norrköping Fria Läroverk var det självklara valet när han skulle göra sitt gymnasieval för tre år sedan.

– Jag valde Fria, för deras studiemiljö, hjälpen man får av sina lärare när man behöver det och att jag fick möjlighet att kunna kombinera studier med min boxning. Miljön på skolan är väldigt härlig och vi har roligt på rasterna. Det ger motivation att komma till skolan och lära sig något nytt varje dag, berättar Ridan.

Ridan tar studenten till sommaren och har redan funderat på sin framtid.

– Mina planer för framtiden är att plugga vidare efter gymnasiet och fortsätta med boxningen. Att fortsätta utvecklas både inom boxningen och inom mina framtida studier.

Avslutningsvis vill Ridan även ge tips till elever som nu står inför sitt gymnasieval.

– Mitt råd är att följa er magkänsla och inte välja vad era vänner väljer. Jag skulle säga, välj Fria, ni kommer inte ångra er. Ni kommer få bra studier, studiemiljö, duktiga och kunniga lärare och ni kommer kunna kombinera träning med studier och mycket annat positivt.


Presskontakt

Åsa Hässlebro

Affärsområdeschef Gymnasieskola asa.hasslebro@watma.se 073-152 97 91

Relaterat material