Nora och Valentina är Kalmars bästa unga kockar

pressrelease

2023-02-01, 11:59

Finalen i Kockduellen i Kalmarregionen där sex elever tävlade om att bli Kalmars bästa unga kockar är avgjord. Nora Söderberg och Valentina Plytas från Nordic International School Kalmar gick ifrån tävlingen som vinnare och har nu chansen att få tävla i riksfinalen i Stockholm. I riksfinalen tävlar deltagarna om 10.000 kr till skolans hem- och konsumentkunskapsundervisning men innan dess måste de gå igenom ännu en jury.

– Vi skickar in det vinnande bidraget och sen utser en jury tio bidrag som får tävla i riksfinalen Stockholm, säger Jörgen Nilsson kostsamordnare på Kalmar kommun och en av arrangörerna till Barometern.

Nora och Valentina är mycket glada över vinsten och säger att:

– Det var helt sjukt, vi trodde absolut inte att vi skulle vara de som skulle vinna, det kom som en chock.

Är det matlagning som är er stora passion och något ni vill arbeta med i framtiden?

– Det var inte vår första tanke men nu när vi märker att vi är duktiga så ja kanske. Det är framförallt roligt till vardags och inte som en yrkes- grej.

Kockduellen är en nationell tävling som börjar ute på skolorna och riktar sig till elever i årskurs 8 och 9. I finalen för Kalmarregionen hade sex elever kvalificerats sig genom att vinna uttagningarna på sina respektive skolor. Tanken med tävlingen är att öka intresset för professionell matlagning bland unga.

Den stora finalen kommer att hållas den 30 Mars i Stockholm.

Hur tror ni att ni står er mot de andra som kvalificerat sig till att eventuellt få åka till Stockholm och riksfinalen?

– Vi är säkra på smaksättningen, där vi också tar till oss av kritiken vi fått för att utveckla vår rätt ännu mer inför framtiden.

Presskontakt

Nordic International School

Relaterat material