Kalmar Fria Läroverk växer och flyttar till större lokaler i höst: ”Vi tar konceptet ambitiösa studier och träning till en helt ny nivå”

pressrelease

2021-02-12, 07:00

I augusti 2021 flyttar gymnasieskolan Kalmar Fria Läroverk in i fastigheten Falken på Nygatan i centrala Kalmar. Den nya skolan kommer att bli nästan 1000 kvm större med nyrenoverade lokaler som är utformade för att ge bästa tänkbara förutsättningar för ambitiösa studier, träning och rörelse för alla skolans elever.

Kalmar Fria Läroverk kommer att ta över större delen av fastigheten Falken som ägs av LW Fastigheter och som tidigare varit en del av Linnéuniversitetet.

– Det ska bli fantastiskt roligt och ett stort lyft för skolan. Vi vet att unga idag rör på sig alldeles för lite vilket leder till sämre mående och skolresultat. Nu har vi möjlighet att utforma en skola från grunden där både lokaler och möblering uppmuntrar elever och personal till rörelse under hela skoldagen. Genom en kombination av fysisk aktivitet, en lugn ändamålsenlig studiemiljö och duktiga pedagoger kan vi utmana våra elever och få dem att utvecklas, säger skolans rektor, Linda Wolfgang.

Skolans nya lokaler kommer inför skolstarten i höst att renoveras och byggas om för att anpassas till Kalmar Fria Läroverks koncept. Men vissa delar ska behållas – till exempel den stora aulan.

– Aulan är riktigt fin! Det blir en plats där hela skolan kan mötas när vi jobbar med gemensamma projekt och när vi har avslutningar. Till vardags kommer aulan att användas för undervisning, föreläsningar, redovisningar och prov, säger Linda Wolfgang.

Studiemiljön på Fria läroverken är viktig:

– Vi ska skapa en lugn studiemiljö med flera grupprum och med ljuddämpande textilmattor i alla klassrum. Vi lär oss på olika sätt och då behöver våra klassrum och gemensamma utrymmen vara utrustade så att vi får en flexibel lärmiljö där både teori och praktik kan varvas naturligt, säger Linda Wolfgang.

El- och energiprogrammet kommer att få två moderna laborationssalar och Teknikprogrammet får en ny välutrustad NO-sal. Programmen Estet och Samhälle får specialanpassade lokaler för foto, film och radio.

I skolans bottenplan kommer bland annat ett träningscenter att byggas. Där kommer det att finnas större lokaler för bollsport och skolans träningstillval kampsport, och även mindre ytor för individuell träning, fria vikter och aktiviteter som yoga och massage.

Åsa Karlsson, som är idrottslärare på skolan, menar att de nya lokalerna är efterlängtade av eleverna.

– Vi kommer att få en riktigt fin träningsmiljö och det byggs även ett eget kök på skolan, säger Åsa Karlsson. I de nya lokalerna kommer vi kunna erbjuda mer varierad träning, träningsläger och vi får bättre möjligheter att arbeta praktiskt med kost och hälsa.

Skolan har både schemalagd träning med idrottskurser som individuellt val och olika frivilliga träningspass där både elever och personal deltar. I framtiden kommer fler träningsformer att kunna erbjudas vilket gör att alla elever ska kunna hitta den form av fysisk aktivitet som de trivs med.

– Det här känns jätteroligt. I nya lokaler kommer vi att kunna utveckla skolan och växa på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Genom att vi blir nära granne både med vår systerskola inom Watmakoncernen, Nordic International School Kalmar, och med gymnasieskolan CIS så blir det lite av ett campusområde. Min förhoppning är att det kan leda till nya möjligheter och samarbeten mellan skolorna som gynnar våra elever, avslutar Linda Wolfgang.

Presskontakt

Relaterat material