Sex NHL-spelare på nio år – Karlstad Fria Läroverks och Färjestad BK:s framgångsrecept: “Vi samspelar träning och studier”

pressrelease

2021-04-19, 11:00

På nio år har sex av Fria Läroverkens elever blivit spelare i NHL, nio i AHL och 50 aktiva i SHL. Henrik Loob, skolans hockeyinstruktör och mentor till eleverna, och Albin Tyllgren som leder Färjestad BK:s akademi menar att nyckeln till deras stora framgång är flexibilitet.

På Karlstad Fria Läroverk har man blockundervisning vilket betyder att eleverna har två längre lektioner per dag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Det är en stor fördel för hockeyeleverna eftersom enskilda träningspass därmed kan vara en hel förmiddag vilket ger tränarna möjlighet att sammanhängande ha allt från fys- till teknikpass.

– Det finns ingen anledning till att man inte ska kunna kombinera en satsning på elitidrott och studier på hög nivå, säger Henrik Loob övertygat.

Lärarna och instruktörerna på Karlstad Fria Läroverk samarbetar tätt med Färjestad BK, och ansvariga har en regelbunden dialog om hur eleverna presterar i skolan och klarar av sitt fullspäckade schema. Något Henrik Loob lyfter som viktigt eftersom eleverna inte ska bli pressade för hårt.

– Hockeyeleverna har en hög arbetsbelastning. Under en normal vecka tränar de tre förmiddagar, två kvällar och har även två matcher, säger Henrik Loob.

Han menar att förståelse, från både skolan och klubben, är den viktigaste komponenten i samarbetet med Färjestad BK som gör att det fungerar.

– Vi vill att eleverna ska känna att det finns folk som ser dem och tar hand om dem så att inte skolan och hockeyn kommer i strid med varandra. Om man tittar på eleverna som har gått vidare och blivit proffsspelare har de flesta också fått en gymnasieexamen. Exempelvis hade Joel Eriksson Ek som idag spelar för Minnesota Wild jättefina betyg, det går verkligen, säger Henrik Loob.

Albin Tyllgren, som ansvarar för Färjestad BK:s akademi, instämmer med Henrik Loob och lyfter också vikten av att tänka långsiktigt och berättar hur viktig utbildning är i klubbens värdegrund.

– Vi vill främja individens långsiktiga utveckling och inte bara de eventuellt kortsiktiga sportsliga resultaten. Jag brukar säga att utbildning för oss inte bara handlar om att utbilda hockeyspelare, utan vi ska utbilda människor och individer som ska hålla långsiktigt. Där är skolan en jätteviktig del.

Han fortsätter:

– Om en elev ligger efter i sitt skolarbete så kan vi behöva lägga om eller korta ner träningar för att eleven ska kunna komma ikapp i studierna. Någon gång tar karriären slut och det finns inget bättre att falla tillbaka på än en avslutad skolgång.

Färjestad BK har precis inlett ett samarbete med Karlstad universitet som möjliggör satsning på elithockey samtidigt som man utbildar sig på universitetet.

– För det samarbetet krävs att elever klarar gymnasiet. Vi vill inte bara skapa hockeyspelare utan samhällsmedborgare. På det sätter är vårt arbete med Karlstad Fria Läroverk väldigt lyckat, säger Albin Tyllgren.

Presskontakt

Relaterat material